Dag 24 Fairbanks – Tok   3 comments

Het was een warme, klamme nacht op de parkeerplaats van het Pioneer Park, we sliepen pas laat, Cor liep gisterenavond nog om 24.00 uur buiten en toen scheen de zon nog volop aan de horizon en was het broeierig warm.
Vanmorgen werden we om zes uur opgeschrikt door de eerste regendruppels die we voor het eerst in Alaska op het camperdak horen tikken.
We stonden vrij laat op, het was al weer droog dus we konden buiten ontbijten, de temperatuur was gelukkig wat gedaald en het was nu aangenaam.
Toen we wegreden gingen we eerst een klein stukje terug, daar hadden we een Safeway gezien, dus boodschappen gedaan en getankt daar. Er zat ook een Starbucks dus lekker een bakje koffie toe.
Daarna reden we weg uit Fairbanks, voor de statistieken willen we nog vermelden dat dit het noordelijkste punt was wat we in Alaska bezocht hebben, tevens van de hele reis en waarschijnlijk in ons hele leven.
We reden 15 mijl verder en stopten in het plaatsje North Pole.
Dit is de verblijfplaats van Santa Claus voor de Amerikanen en Canadezen, want in onze streken huist hij in Lapland volgens de kenners.
Wij gingen zijn huis binnen en keken onze ogen uit, allemaal mooie cadeautjes die hij met kerst aan de mensen van dit werelddeel uitdeelt stonden hier al uitgestald.
Alleen het verschil is dat we hier voor de cadeautjes moeten betalen en anders brengt hij ze bij de mensen rond (?)
Santa Claus was er zelf ook en Emmy en ik mochten met hem op de foto, heel leuk.
Nadat we de hele zaak hadden doorlopen gingen we weer verder, het werd nog een hele rit, zo’n 300 km naar Tok, waar we een week geleden ook al waren. We reden de op de Richardson Highway.
Langs deze route loopt de Alaska Pijpleiding, een dikke stalen buis van zo’n 1300 km lang, die loopt van Prudhoe Bay, waar de olie gewonnen word, tot aan Valdez in het zuiden van Alaska, waar de olie wordt overgeheveld in tankers.
We zagen hem niet want hij lag achter de bergen maar bij de oversteek van een grote rivier kwam hij in het zicht, hij werd namelijk over de rivier gedragen door een hele grote boogconstructie.
Het was heel indrukwekkend om te zien.
Aan de overkant van de rivier verdween hij weer uit het zicht, daar was tevens een historisch roadhouse, genaamd Rika’s Roadhouse, een soort herberg uit een ver verleden toen deze weg in fases is aangelegd. Het was een goudzoekers route, eerst een paardenpad met een pontje over de rivier, en van lieverlee is het een weg geworden.
E stonden nog veel hutten en oude landbouwgereedschappen en zelfs nog een boetje waar ooit kaas en boter gemaakt werd. Ook de auto van mevrouw Rika is blijven staan en was in verre staat van ontbinding. Het was leuk om daar rond te kijken.
We hadden wel wat regen gehad de afgelopen mijlen maar nu was het weer stralend weer.
We gingen weer verder, voor de laatste 200 km, bij Delta Junction draaide we linksaf de Alaska Highway weer op, die hier eindigt of begint, ligt eraan welke kant je opgaat.
We gaan hem nu in zijn geheel rijden, helemaal tot boven in British Columbia, Canada.
Even over zessen arriveerden we in het bijzondere stadje Tok waar we nu een andere camping gingen proberen. We kregen twee plaatsen toegewezen, er is niet veel volk hier dus lekker rustig.
Emmy en Piet installeerden de camper en wij gingen naar Fast Eddy’s, een lokaal restaurant hier.
Het was er beredruk, haast allemaal locals, altijd leuk om te bekijken, het was een een goed georganiseerde vreetbunker.
Nu net het verslag getypt en zodirect bij Emmy en Piet op de koffie.

Advertenties

Posted 22 juni 2013 by Ingrid

3 responses to “Dag 24 Fairbanks – Tok

Subscribe to comments with RSS.

  1. Niet te geloven wat jullie allemaal meemaken. We zijn weer helemaal bij met lezen. Lijkt me toch zo raar dat het helemaal niet nacht wordt. En dan die hoge temperatuur in Alaska. We hebben net alle foto’s bekeken. Wat is de wereld toch verschrikkelijk mooi hè, Wouwww, fantastisch. Nog heel veel reisplezier.

  2. Ik hoop dat jullie geheugen groot genoeg is om al die belevenissen op te slaan. Lang niet alles staat op foto en film natuurlijk! Wat een weidse pracht, daar, dat stukje aarde! Blijf lekker genieten. vr.gr. Astrid

    Aad & Astrid Visbeen
  3. wij waren ondertussen bij de kerstman in Rovaniemie op bezoek, hoe leuk! (wat een stelletje kinderen zijn we toch)

    geniet weer van jou verslagen en kan me er dus veel bij voorstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s