Dag 20 Homer Spit – Berenexcursie   6 comments

Om half acht ging de wekker, Cor maakte snel brood klaar zodat ik ook mijn dingen snel kon doen, het weer was weer ongekend, wij hebben natuurlijk geen ervaring met Alaska, maar zelfs de mensen hier verbazen zich erover, maar mooi weer voor deze dag was heel belangrijk.
We moesten ons om half negen melden bij Bald Mountain Air, aan het Beluga meer bij de airport alhier in Homer.
Daar zagen we al twee watervliegtuigen liggen en er waren al twee meiden uit California die ook meegingen met de trip.
De piloten meldden zich ook al snel, de een was Eric, gids en co piloot, de ander was een oudere man met baard, kwam over als een zeer ervaren bushpiloot en was genaamd Tony.
We moesten eerst allemaal lieslaarzen aan wat al een leuke vertoning was.
Daarna werden we gebriefd over het vliegen, de beer-encounters en de streek waar we heen gingen vliegen.
We liepen met zijn allen naar het watervliegtuig, een DeHavilland Single Otter uit 1951, en klommen via de drijvers en een soort van ladder naar binnen. Daar zaten we allemaal aan een raam en kregen een koptelefoon op want het was nogal een lawaaierig vliegtuig en zo kon Tony onderweg nog wat tegen ons zeggen via de microfoon.
We verheugden ons er al heel lang op om op te stijgen vanaf het water, we hebben in ons leven al op heel wat verschillende manieren gevlogen van Cessna’tjes, helicopters tot veel verschillende verkeersvliegtuigen, maar dit leek ons toch ook een geweldige ervaring.
Nou dat was het hoor, hij had maar een kleine oppervlakte nodig om los te koemn van het water, ik zag Tony allerlei handelingen doen om het vliegtuig te besturen, van ronddraaiende schijven aan zijn stoel tot stangen die heen en weer moesten, knoppen boven zijn hoofd, de stuurknuppel bedienen, noem maar op, het was een indrukwekkend gezicht!
We vlogen boven de zee, langs besneeuwde bergen en na een anderhalf uur kwamen we boven een onbewoond gebied waar we laag gingen vliegen om beren te kunnen spotten.
We zagen ze al snel en Tony draaide wat rond met het vliegtuig om een geschikte landingsplaats te vinden.
Hij landde uiteindelijk op een soort van rivier, heel cool allemaal, en toen het vliegtuig stil viel sprongen Tony en Eric eruit om hem aan de kant te trekken.
Het was een rare gewaarwording, wij zaten nog in onze stoelen, er zat niemand meer in de cockpit, en het vliegtuig bewoog toch…
Toen Tony het vliegtuig enigszins aan de kant had getrokken konden wij uitstappen, eerst op die ladder naar beneden en toen het water in, nou die lieslaarzen hadden we echt nodig want het water kwam tot ver boven mijn knieen.
We waadden naar de kant en Tony en Eric gingen het vliegtuig gingen het vliegtuigvastleggen, met een touw aan een boom, geweldig he? Er viel ook nog een soort van anker uit een van de drijvers. Daar lag het vliegtuig dan, midden op de rivier!
Tony bleef bij het vliegtuig en wij gingen, met Eric voorop, die echt alles wist over dit gebied en de beren, een berenpad volgen.
Al snel hadden we onze eerste ontmoeting met een Grizzly, zo’n 25 meter bij ons vandaan, wow, dat was eerst wel even schrikken maar dat gevoel maakte plaats voor een grote bewondering voor dit prachtige grote beest.
De verdere dag slopen we door het gebied, dan weer lopen, dan weer laag zitten om al die prachtige beren van ‘dichtbij” te kunnen zie, we zagen ze spelen, zwemmen, grazen, slapen en zelfs een paring mochten we zien, ze bleven daarna een half uur vastzitten.
We waren ontroerd dat we dit allemaal mochten aanschouwen met zijn zevenen. Het lopen viel niet echt mee, we gingen heel diep het gebied in, en dat op lieslaarzen en in de brandende zon dus het was wel een beproeving maar o, o, wat was het de moeite waard!
Rond drie uur gingen we het vliegtuig weer opzoeken, daar waren we erg ver vandaan geraakt dus het was nog wel een heel stuk teruglopen en ondertussen kwam er nog een vrouwtjesbeer vlakbij, zie foto’s.
Tony zag ons komen en was het vliegtuig al aan het binnenhalen met het touw, hij keek wat zorgelijk want, en dat zagen wij ook gelijk, er was heel wat minder water in de rivier dan toen wij aankwamen, er vielen overal zandbanken.
Wij liepen weer door het water naar het vliegtuig, via de drijver en de ladder weer naar binnen en Tony en Eric gingen in overleg hoe ze het zouden aanpakken.
Eerst manouvreerden ze het vliegtuig achteruit om toen op volle kracht en op een drijver (waarom dat precies was begreep ik niet helemaal maar dan kon hij harder ofzo), het luchtruim te kiezen, nou net op het nippertje vlak voor een zandbank kwam hij los, wij brulden allemaal mee en schreeuwden Yes yes toen hij los kwam…
Tony vloog toen een gebergte binnen, over een gletsjer vloog hij omhoog om bovenaan, wij dachten echt we vliegen te pletter, een haakse bocht te maken en weer terug over de gletsjer te vliegen, wauw, wat een belevenis, en dat ook nog met flinke turbulentie.
Toen vlogen we over zee weer naar Homer waar we een perfecte landing maakten in het Beluga Lake en waar we op de steiger uitstapten om vervolgens eindelijk ons te ontdoen van de lieslaarzen.
Het was een prachtige dag om nooit te vergeten, we hebben later op het strand van de Homer Spit heerlijk gegeten om alles nog eens aan ons voorbij laten gaan.

Advertenties

Posted 18 juni 2013 by Ingrid

6 responses to “Dag 20 Homer Spit – Berenexcursie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Net de foto’s gezien. Fantastisch, fantastisch, fantastisch. Wat een belevenis. Dat is echt Flying Wild Alaska. Super.

 2. Nou, dat is een beste cliffhanger zeg! Gelukkig hebben we de foto’s nog:-)
  Wat een fantastische tocht moet dat geweest zijn, en beren hebben jullie ook gezien zag ik. Wat zitten jullie in een waanzinnig mooi stuk natuur daar zeg, niet te bevatten zo mooi!

 3. Wauw !! Het is net alsof we naar een spannende documentaire over Alaska zitten te kijken
  Dit vind ik het mooiste avontuur tot nu toe hoor !!

  De krant lees ik s, morgens niet meer … doe mij de verhalen en foto’s over Canada – Alaska 2013 maar !!
  :-))

  Groetjes uit een Tropisch warm De Rijp !!

  Sjaak en Jolanda Nibbering
 4. Wauw wat een ontzettend gave tocht hebben jullie gemaakt! Super, wat een belevenis. Ik geniet iedere dag met volle teugen van jullie verslag. Zo heerlijk enthousiast. Veel plezier verder!
  Gr,
  Elly

 5. Super gaaf!!! Ik ga snel foto’s bekijken, Wat een ervaring joh!

  aroundtheworldwithme
 6. We lopen nog ’n beetje achter. Ik ben nu dag 20 aan het lezen. Wat gigantisch super lijkt me dat. Met een watervliegtuig beren gaan spotten. We gaan straks gauw de foto’s bekijken. Jullie maken echt bijzondere dingen mee. Dit zullen jullie nooooit vergeten. Weer een geweldige ervaring erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s